2022-04

Een schattig dorpscafé van weleer, dat staat zo te zien op de omslag van het net verschenen nummer van ZUTPHEN, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen. Café Billard staat er en je ziet poserende meisjes en jongens. Dat beeld klopt. De foto is gemaakt in de Hoven in de jaren dertig. Maar ooit liet hier een rijk geworden Zutphenaar zijn buiten bouwen. Dat was de uurwerkmaker Spraeckel, compagnon van de Hemony’s. U weet wel, van het carillon van de Wijnhuistoren. Latere bewoners van deze plek gaven het de naam Schoonzicht, en dat was een goed gekozen naam voor een curieuze opeenvolging van panden.
Van heel andere aard is Lodewijk XIV. Hij vond onze omgeving maar een aanslibsel van Franse rivieren, en eigenlijk dus van hem. Waar hoorden we toch onlangs nog net zoiets? Geschiedenis herhaalt zichzelf, zij het op onverwachte wijze; bewijs geleverd. Ook zijn expeditie in 1672 (weer een rampjaar) bezorgde vooral anderen veel narigheid. Hier gaat het over enkele Zutphense gijzelaars; die waren geld waard. Hoe weten we dat allemaal? Door te stuiten op documenten in ons Archief.
Weer een ander geval van ontrukken aan de vergetelheid geldt de schrijvende tweeling Engelberts. Lees het verhaal en oordeel zelf. Een heel ander recept tegen vergetelheid is de rubriek Wie was toch, een groeiende verzameling mini-biografietjes, met deze keer ongeveer een eeuw uit elkaar Gillis Bovy en Gerrit Jan Roosegaarde. Uiteraard is er weer wat in de boekenwereld over Zutphen te signaleren. En de Kleine Omlegging ligt er alweer 50 jaar. Iedere Zutphenaar is er wel eens over gekomen, in ieder geval ambulance- en brandweer-chauffeurs. Maar waar is dan de Grote Omlegging? Lees dat, en meer in de rubriek Zutphen 50 jaar geleden.
Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, Spiegelstraat 13.