Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

Najaarsprogramma 2022 Werkgroep excursies en lezingen

Excursie Overtuin Warnsveld
23 september 2022, 14.00 – 16.00 uur

Leden van HVZ kunnen op excursie naar landschapstuin Overtuin bij huize Welgelegen dorp Warnsveld. Na een korte introductie omtrent de geschiedenis van huis, tuin en bewoners volgt een wandeling door de historische landschapstuin uit 1832 met zeer bijzondere elementen, zoals een honingboom, vaantjesboom, boomgaard, bloementuin en bijzondere beelden. Onlangs is een bijzondere historische ontwerptekening van de Overtuin teruggevonden. U hoort er meer over tijdens de excursie en er is later in het najaar een bijbehorende tuinlezing over onder andere de Overtuin. 
Opgave vooraf verplicht via website Historische Vereniging Zutphen. Leden HVZ gratis, niet leden € 7,50. Start bij ingang Overtuin aan de Molenstraat 6, Warnsveld. Er is een maximum aantal deelnemers. 


Excursie GG-Net/Groot Graffel Warnsveld
30 september 2022, 14.00 – 16.00 uur

De heer Henk Mulder verzorgt een excursiewandeling over het terrein van GG Net, voorheen Groot Graffel in Warnsveld. Hierbij wordt aandacht besteed aan de diverse periodes die van betekenis zijn geweest voor het Groot Graffel in Warnsveld, inclusief de moeilijke tijd vlak voor de bevrijding in april 1945. 
Opgave vooraf verplicht via website historische vereniging. Leden HVZ gratis, niet-leden € 5,00. Max. aantal deelnemers 25. Start excursie is vanaf parkeerplaats bij de Deale, na kinderboerderij GG Net. 


Lezing Bloemen in historisch groen
15 november 2022, 20.00 – 22.00 uur

De heer Ruurd van Donkelaar, groenadvies - bureau voor ecologisch en historisch groen is onder andere betrokken bij Landschapstuin de Overtuin in Warnsveld en landgoed De Reuversweerd in Brummen. Hij verzorgt op 15 november een lezing over “bloemen in historisch groen”, waarbij naast aandacht voor tuinkunst en beplanting door de eeuwen heen, ook zijn betrokkenheid bij genoemde buitenplaatsen aan de orde komen. 
Locatie: ’t Nutsgebouw, Breegraven 1, Warnsveld. Vol is vol. Leden HVZ gratis, niet-leden € 7,50. Inloop vanaf 19.30 uur. 


Lezing Interieur Pauwenzaal, Hampshire s-Gravenhof (GEANNULEERD)
30 november 2022, 14.00 – 16.00 uur

Mevrouw Marlieke Damstra Adviseur Erfgoed I Projectleider Een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek bij Gelders Genootschap verzorgt een lezing over het interieur en wandschildering Pauwenzaal in het Hampshire hotel, ’s Gravenhof Zutphen. De 18-eeuwse Pauwenzaal kenmerkt zich door haar inrichting en bijzondere wandschildering van een landschap met pauwen. Monumentenwacht Gelderland en Gelders Genootschap willen via een interieurwacht historische interieurs op de agenda van de overheid zetten en monumenteneigenaren bewust maken van de waarde van hun interieur. De pauwenzaal is daarbij zeer bijzonder! 
Opgave vooraf verplicht via website Historische Vereniging Zutphen. Leden HVZ gratis; niet-leden € 7,50. Locatie: Hampshire hotel, ’s Gravenhof, Zutphen. Aanvang 14.00 uur. 


Lezingen Maand van de Geschiedenis 
Oktober 2022 

Landelijk staan we dit jaar stil bij “1572, Geboorte van Nederland. 450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid”. Ook in Zutphen doen we dat dit jaar met een gevarieerd aanbod aan activiteiten, waaronder bijzondere HVZ-themalezingen in oktober, maand van de geschiedenis. 


Lezing Zutphen en 1572
5 oktober 2022, 20.00 – 22.00 uur

De heer Theo Salemink geeft een lezing over hoe de bevolking leed onder het Spaanse juk en de strijd die hier in Zutphen is geleverd. Het jaar 1572 werd in de Achterhoek gekenmerkt door de opmars en belegeringen van graaf Willem van den Bergh. Theo Salemink ploos de opmars van Van den Bergh in de Achterhoek en Liemers uit en vertelt erover. Aan bod komt ook het leed van het gewone volk, met name de boeren. Zij waren altijd het eerst slachtoffer, zowel van de Spaanse als van de Staatse legers. Of zoals iemand zei: ‘zij werden gebeten door de hond én de kat. Salemink is een van de schrijvers van het Jaarboek Achterhoek en Liemers nr. 45, geheel gewijd aan het jaar 1572. 
Opgave vooraf verplicht via website Historische Vereniging Zutphen. Leden HVZ gratis, niet-leden € 7,50. Locatie: Kapel huize St. Elisabeth, Geweldigershoek 39, Zutphen, zaal open 19.30 uur. 


Lezing De Zwijger, het leven van Willem van Oranje
13 oktober 2022, 20.00 – 22.00 uur

De heer René van Stipriaan (genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022!) 
verzorgt een lezing over De Zwijger, het leven van Willem van Oranje. 
Van Stipriaan is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Hij werkte in de literaire uitgeverij en is betrokken bij de digitalisering van het Nederlandse literaire erfgoed. Eind vorig jaar verscheen De zwijger, het leven van Willem van Oranje, geschreven door Van Stipriaan. Tijdens een plechtigheid in de Kloosterkerk in Den Haag werd het eerste exemplaar aangeboden aan Zijne Majesteit Willem Alexander. 
Deze lezing wordt verzorgd in samenwerking met Graafschapbibliotheken Zutphen. 
Opgave vooraf verplicht via website Historische Vereniging Zutphen. De lezing is gratis voor leden HVZ en leden Graafschap Bibliotheken Zutphen-Warnsveld. Niet-leden € 7,50.
Locatie: Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2, Zutphen, zaal open 19.30 uur. 


Lezing Philips, Alva en Fadrique
25 oktober 2022, 20.00 – 22.00 uur. 

Historicus en medewerker dienstverlening bij het Regionaal Archief Zutphen mevrouw Mirjam van Velzen houdt een lezing over de duivelse drie-eenheid van Zutphen. 
De inname van Zutphen door Don Fadrique in 1572 is legendarisch. Maar hij volgde bevelen op van zijn vader, de hertog van Alva, die op zijn beurt handelde in naam van koning Philips. Fadriques troepen schuwden bij de inname geen enkele vorm van geweld. Maar wie was de leidinggevende man achter deze gewelddadigheden nu zélf? Mirjam van Velzen laat in deze lezing zien hoe de Spaanse machtsverhoudingen, familiecultuur en religie uiteindelijk van invloed waren op de gebeurtenissen in Zutphen.
Ook mevrouw Van Velzen schreef mee aan het Jaarboek Achterhoek en Liemers nr.45, themajaar 1572. 
Opgave vooraf verplicht via website Historische Vereniging Zutphen. De lezing is gratis voor leden HVZ en leden Graafschap Bibliotheken Zutphen-Warnsveld. Niet-leden € 7,50.
Locatie: Bibliotheek Warnsveld, zaal in Warnshuus, Dreiumme 43 Warnsveld. Zaal open 19.30 uur. 


Het programma lezingen en excursies kan door omstandigheden afwijken. Wij adviseren u daarom voorafgaand aan uw komst bij de excursie of lezing altijd de website HVZ te raadplegen. Dank! 

Selecteer hier de activiteiten waaraan u wilt deelnemen. Vul het aantal deelnemers in (max 2).

Powered by BreezingForms
Historische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein