24 mei 2024

Van lachende meisjes tot stukjes lood

Het scala aan onderwerpen is weer groot in het net verschenen nummer van ZUTPHEN, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen. Die leuke, lachende meisjes, dat was in 1944, en wat ze deden was bloedlink: ze brachten nieuws rond wat de Duitse propaganda ernstig ondermijnde. Dat nieuws stond in de Frontloupe. Een illegale nieuwskrant die destijds in Zutphen werd geschreven, gedrukt en verspreid. Het hoe en wat wordt uitgebreid in het tijdschrift behandeld.

Van heel andere aard zijn de stukjes lood, preciezer textielloden. Archeologen zijn er dol op, want ze geven, net als munten, veel informatie. Lood werd gebruikt door keurmeesters; een stukje lood met het juiste stempel garandeerde de kwaliteit van de partij handelswaar. De handelswaar kan zijn vergaan, de metaaldetector vindt het lood, en de archeoloog ziet dat er ooit iets is gekomen uit Diksmuide, Zweden of Doesburg.

Duivensport is een wat recenter onderwerp, maar het verste verleden wordt naar nu gehaald met een romaans zuiltje in de kerktoren van Warnsveld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Engelbert Croockeus en Johan Krieger. U weet wel, van het Kriegershof in de Laarstraat. Rest nog te verwijzen naar de Signaleringen (Nieuws over recente publicaties en podcasts over Zutphense geschiedenis) en Zutphen vijftig jaar geleden, waarmee duidelijk wordt dat geschiedenis nooit saai kan zijn. Wat een waaier, toch?

Leden van de Historische Vereniging Zutphen krijgen al zulk moois thuisbezorgd, voor anderen geldt dat het tijdschrift voor 6,50 euro verkrijgbaar is bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13.