Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

27 maart: Lezing Adriaan Frans, een militair uit Zutphen

Lg. Adriaan Frans Meijer 1768 1845Lg. Adriaan Frans Meijer

In 1782 besloot Adriana Korthout haar man niet meer te volgen naar de vestingstad Bergen op Zoom, maar om in Zutphen te blijven. Een opmerkelijke stap, want in die tijd was het heel gebruikelijk dat vrouwen van officieren een onderkomen zochten in de buurt waar hun man gelegerd was.

Adriana en haar man Jacobus waren volledig uit de gratie geraakt, maar zetten alles op alles om hun enige kind Adriaan Frans een goede opleiding te geven. Zij  zonden hun zoon daarom naar de Franse School te Zutphen. Na een moeizame studie wist hij – ondanks de tegenwerking - een plaatsje in het Staatse leger te bemachten.

Uiteindelijk werd Adriaan - na een langzame, maar gestage carrière - bevorderd tot luitenant-generaal en kreeg hij weer aansluiting bij de hoogste kringen van de Europese samenleving. Maar waarom werd hij destijds zo tegengewerkt?  Welke rol speelde Zutphen in zijn leven en hoe slaagde hij er in om toch weer aanvaard te worden door de beau monde?

De historicus Frans Meijer, een nakomeling van Adriaan Frans, vertelt U er alles over in deze lezing die voornamelijk is gebaseerd op de nimmer gepubliceerde dagboeken van de generaal.

Datum: 27 maart 2023
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Restaurant geweldig! 
Adres: Geweldigershoek 39 Zutphen
Kosten: De lezingen is voor leden gratis en voor niet leden €2,50

AANMELDENHistorische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein