Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

23 Februari: De eerste Hanzelezing!

Lezing op donderdag 23 februari: Maartje A.B. „Op reis voor Hanzezaken vanuit het kwartier van Zutphen”
Vanaf de veertiende tot en met de zeventiende eeuw vormden de Hanzesteden een netwerk dat zich grofweg uitstrekte van de Zuiderzee tot de Baltische Zee. Het doel van deze verbondenheid was om de positie van deze steden en hun kooplieden te handhaven en liefst te verbeteren. Informatieverspreiding via correspondentie en tijdens vergaderingen was daarbij cruciaal.

Tijdens deze lezing staat de organisatie van de reizen naar vergaderingen over de Hanze vanuit het kwartier van Zutphen centraal. Wat moest er geregeld worden voordat men op pad kon? Welke steden werkten daarbij samen? En hoe komen we meer te weten over de betrokkenheid van steden die je eigenlijk nooit terugziet op de grote vergaderingen in Lübeck, zoals Doetinchem en Lochem?

Wie is Maartje A.B.?
Maartje A.B. studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit, waar ze zich specialiseerde in middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis. Haar huidige promotieonderzoek ‘Communicatie tussen Hanzesteden: onderlinge relaties weerspiegeld (ca. 1450-1650)’ (www.hanzesteden.org) vindt aan dezelfde universiteit plaats. Daarnaast coördineert ze het Nederlandse deelproject van Viabundus, een digitale, open source wegenkaart van laat middeleeuws en vroegmodern Noord-Europa (1350-1650) met o.a. een routeplanner, een jaarmarktkalender, en informatie over elementen die reizen over lange afstand beïnvloedden, zoals tollen (www.viabundus.eu). 

De lezing vindt plaats in het auditorium van de Musea Zutphen.  Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.  Leden gratis, niet-leden € 2,50

AANMELDEN

 

Historische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein