Werkgroepen

Naast de werkgroep Lezingen en Excursies, die het jaarlijkse programma van lezingen, historische cafés en excursies programmeert zijn er een aantal inhoudelijke historische werkgroepen actief.

De Werkgroep Bouwhistorie Zutphen is de oudste. Zij zijn hun werk in 1994 begonnen. Maar dat is nog lang niet af. Pas als alle (Middeleeuwse) panden in Zutphen -en dat zijn er heel wat- grondig onderzocht en beschreven zijn, komt er wellicht een eind aan deze werkgroep. Maar het is ook mogelijke dat zij haar werkterrein uitbreidt naar latere periodes. Het was de enige werkgroep in zijn soort in Nederland. Sinds enige tijd zijn er enkele werkgroepen actief in Nederland volgens het "Zutphens" model.

In 2015 is er een nieuwe werkgroep opgestart met de werktitel "Boek Joods Zutphen". De werkwijze lijkt op die van de werkgroepen Deventerwegkwartier/Rozenhoflaan, de Hoven, Barlheze en de Mars.

In 2016 is een nieuwe groep gestart; de Vraagbaakgroep. Deze groep richt zich op het snel beantwoorden van vragen op historisch terrein die binnenkomen bij de vereniging. Vragen op genealogisch gebied vallen daarbuiten omdat dat soort vragen erg veel onderzoek vergt.

In 2017 in de werkgroep "Zutphen op de kaart" begonnen. In dit project worden alle historische objecten beschreven en op een kaart ontsloten.

Een aantal werkgroepen zijn klaar en hun bevindingen zijn terug te vinden in de volgende uitgaven:

- Zutphen ontmantelde vestingstad,
- Aan het eind van de lange brug begint de Hoven,
- Lopen door het verleden van het Barlhezekwartier,
- Van Kelder tot Kap,
- Zutphen de Mars
- Steenrijk in Zutphen,
- In Zutphen staat een huis,
- Zegen of kopzorg, Zutphen drie eeuwen garnizoensstad

De meeste boeken zijn nog te koop in de boekhandel en/of bij het Regionaal Archief Zutphen.

De werkgroep Nieuwstad ligt helaas stil.
Maar mocht u interesse hebben, neem dan gerust contact op met het bestuur via het contactformulier.

Wie meer wil weten over de bestaande werkgroepen kan klikken op de knop met de naam van de werkgroep.