Terug
Datum:
24 mrt 2018
Tijd:
10:30
Locatie:
Nieuwstadskerktoren
Organisator:
Historische Vereniging Zutphen

Datum                  : Zaterdag 24 maart 2018

Thema                  : Beklimming Nieuwstadskerktoren.  

Begeleiding           : Vrijwilligers Nieuwstadskerk o.l.v. Bouke van Dijk

Aanvang               : 10.30 uur

Startpunt              : Nieuwstadskerk

Kosten                 : 5,00 euro (ten behoeve van Restauratiefonds Nieuwstadskerk)

Aanmelding vóóraf verplicht bij coördinator Mary van der Haring (0575) 470876 of 0628990680 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het zal de meesten van u niet ontgaan zijn dat de toren van de Nieuwstadskerk (Sint Jan de Doper) momenteel gerestaureerd wordt. De kerk heeft deels een nieuwe leibedekking gekregen. Het voegwerk van de torenmuren wordt aangepakt. Ook de galmborden, wijzerplaten en torenbekroning worden opgeknapt. In de toren wordt de toegankelijkheid verbeterd, zodat de toren in de toekomst op gezette tijden door het publiek kan worden bezocht. Voor de scholen loopt momenteel een educatief project rond de restauratie. Voor het eind van de restauratie, begin april, zullen ongeveer 1500 leerlingen de toren hebben beklommen!

Op zaterdag 24 maart om 10.30 uur is er voor leden van de Historische Vereniging de mogelijkheid de bouwsteiger van de Nieuwstadskerk te beklimmen. Rond de bouwsteiger zijn op twee niveaus publieksteigers aangebracht. Vanaf de bovenste steiger heeft u een prachtig uitzicht over de stad en wijde omgeving. Vanaf de bouwsteiger op het eerste niveau is er via een galmgat een tijdelijke toegang gemaakt naar de klokkenzolder waar u de drie eeuwenoude klokken (en klokkenstoel) kunt bezichtigen.

Zoals hierboven reeds is opgemerkt, is het de bedoeling dat de toren na de restauratie op gezette tijden opengesteld zal worden. U kunt dan via een wenteltrap en ladders en goede indruk krijgen van het interieur van de toren. Het uitzicht vanuit de toren is echter beperkt. Er is geen torentrans zoals bij de Sint Walburgtoren. Via een aantal lichtopeningen is er uitzicht over de omgeving, maar dat is een andere ervaring dan die u nu vanaf de bouwsteiger heeft.
Voor de beklimming moet u goed ter been zijn. Stevig schoeisel is aan te raden. Handschoenen wellicht ook want de metalen leuningen kunnen koud zijn!

De maximale groepsgrootte is 15 personen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan eventueel om 11.30 uur een tweede groep worden gevormd.
De kosten bedragen 5 euro per persoon en zijn bestemd voor het Restauratiefonds van toren en kerk.