Datum:
14 okt 2019
Tijden:
19:30-22:00
Locatie:
Burgerzaal
Adres:
Lange Hofstraat 4, 7201 HV Zutphen, Nederland
Organisator:
Historische Vereniging Zutphen
Op deze datum is het precies 75 jaar geleden dat bij een vreselijk bombardement in onze stad ruim 100 slachtoffers vielen.

Er zijn deze avond een drietal korte lezingen:
  • De heer Jan Kreijenbroek verzorgt een lezing over de gebeurtenissen rondom het mislukte bombardement op de Oude IJsselbrug op 14 oktober 1944.
  • De heer Quint Engelage doet voor zijn studie aan Radboud Universiteit onderzoek naar het functioneren van het Openbaar bestuur in gemeente Zutphen tijdens WO2. Zijn bevindingen deelt hij objectief met ons.
  • Over het leven en werk van Burgemeester Dijckmeester, die 75 jaar geleden op 11 oktober 1944 het leven liet in concentratiekamp Sachsenhausen, wordt in een lezing door Ineke Hissink-Kapper stilgestaan.

De reden waarom de avond speciaal in de Burgerzaal wordt gehouden, is dat op deze avond de “Burgemeestersgalerij van Zutphen en Warnsveld” wordt geopend in de hal van het Oude Stadhuis. Deze galerij toont een overzicht van alle Burgemeesters die Zutphen en Warnsveld ooit hebben gehad. De opening wordt gedaan door directe familieleden van burgemeester Johannes Dijckmeester. Mr. Dijckmeester was burgemeester van Zutphen van 1917 tot aan zijn gedwongen ontslag in 1943, waarbij hij door een NSB burgemeester werd vervangen.

In de pauze en na afloop is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en de nieuwe “Burgemeestersgalerij” te bewonderen.

Locatie:
Burgerzaal
Lange Hofstraat 4, Zutphen

Vol is Vol.

Aanvang 19:30 uur, zaal open 19.00 uur.

Bijwonen is voor leden van de HVZ gratis.
Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.