Terug
Datum:
06 dec 2017
Tijden:
19:30-22:00
Locatie:
Musea Zutphen
Organisator:
Historische Vereniging Zutphen
De module is volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

In de module Zutphense Iconen besteedt Christiaan te Strake, conservator stads- en streekgeschiedenis van het Stedelijk Museum Zutphen, aandacht aan iconen als Sir Philip Sidney, Robert Jasper van der Capellen tot den Marsch, burgemeester Dijckmeester en de onbekende vrouw die in 882 slachtoffer werd van de bloedige aanval van de Vikingen op onze stad.

Daarnaast kijkt hij met ons ook naar iconische voorwerpen en gebouwen, zoals de Sint-Walburgiskerk, de Wijnhuistoren en de IJsselbrug. Maar ook naar ‘schitterende voorwerpen’ als het Liber Aureus, de Maan- en Klaagbrief, de Zutphense Globe, de oudste foto van Nederland en het takje en de zaag van de Wilhelminaboom.

Deze iconen vertellen ieder een verhaal op zich, maar samen vertellen zij het prachtige verhaal van de geschiedenis van Zutphen.

Curriculum Vitae docent Christiaan te Strake (IJmuiden, 1964)

ChristiaanNa zijn studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (1982-1987; specialisatie sociaal-economische en regionale geschiedenis) en een kort uitstapje naar het voortgezet onderwijs werkt Te Strake sinds 1990 in het Stedelijk Museum Zutphen. 
Sinds 1993 als part-time conservator en hoofd interne bedrijfsvoering. In 2001 werd hij fulltime conservator stads- en streekgeschiedenis. Hij heeft tientallen tentoonstellingen op zijn naam staan over met name historische onderwerpen. 
Sinds enkele jaren maakt hij ook kunsttentoonstellingen in Museum Henriette Polak, het andere museum van de prachtige Musea Zutphen (www.museazutphen.nl). 
In 2011 was hij met Michel Groothedde en Willem Frijhoff auteur van de succesvolle “Historische Atlas van Zutphen”. Te Strake is ook actief binnen de Nederlandse Museumvereniging, de Historische Vereniging Zutphen (redacteur tijdschrift “Zutphen”) en de gemeentelijke Coördinatiecommissie Zutphen-Shrewsbury.