Begin Tweede Wereldoorlog in Zutphen

HVZ.oorlog.ijsselbrug


Foto: Stedelijke Musea Zutphen, Duitse soldaten voor opgeblazen IJsselbrug.

Dit jaar is het in september en oktober vijf en zeventig jaar geleden dat tijdens Tweede Wereld oorlog in Zutphen een munitietrein, na een luchtaanval, ontplofte en een deel van de stad door een bombardement totaal veranderde. In 2020 op 14 april is dan de herdenking van de bevrijding van de stad door de Canadezen.

Minder bekend zijn de gebeurtenissen op de eerste dag van die oorlog, 10 mei 1940, dit jaar negen en zeventig jaar geleden, de dag dat de Duitsers Nederland binnen vielen en vijf jaar bezet hielden.
Over die dag wordt weinig gepraat. Maar er is wel degelijk veel gebeurd. In de aanloop er naar toe, want de oorlog kwam niet als een donderslag bij heldere hemel, werd o.a. een luchtbeschermingsdienst opgericht en moest een evacuatie georganiseerd en geregeld worden. Kort voor 10 mei kwamen er heel veel maatregelen die onmiddellijk uitgevoerd dienden te worden.
De stad en vooral de Hoven heeft op die 10e mei 1940 veel schade opgelopen. Er is hier heel hard gevochten en dat heeft veel militairen aan beide zijden het leven gekost.

Op 10 mei a.s, zullen we de gebeurtenissen van die dag tijdens een lezing eens op een rijtje zetten. Hoe was de stad voorbereid zowel wat betreft de burgers als het Nederlands leger. Had de commando wisseling kort van tevoren in februari 1940 nog gevolgen voor de verdediging ? Hoe hadden de Duitsers zich voorbereid? Kortom: Hoe verliepen de aanloop naar en de eerste oorlogsdagen voor de bevolking en de militairen.

Locatie: Restaurant "De Berkel" in Huize St. Elisabeth.
Geweldigershoek 39 te Zutphen.

Vol is Vol.

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Bijwoning is voor leden van de HVZ gratis.
Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.