Ridders aan de Oudewand. Herwaardering van topstuk uit de collectie van het Stedelijk Museum

Op donderdagavond 9 november a.s  houdt dr. J. Trijsburg voor de Historische Vereniging  Zutphen een lezing over een intrigerende Zutphense  muurschildering. Deze bevond zich oorspronkelijk in het voormalige 14e eeuwse  Iserenhuis (Oudewand/hoek Agnietensteeg). Tegenwoordig bevinden delen daarvan zich in het nieuwe museum Hof van Heeckeren.

De muurschildering toont  mannen in wapenrusting (schilden, een ridderspoor). Het lijken persoonlijke portretten te zijn. Je verwacht zo’n schildering niet in een woonhuis.

Mw. Doornink-Hoogenraad  (voormalig stadsarchivaris en directeur van het Museum) heeft in de jaren ’60 van de vorige eeuw een artikel  over deze muurschildering geschreven, waarin zij ook uitsprak te hopen dat ooit een tipje van de sluier over de vraag wié de afgebeelde mannen waren, zou worden weggenomen.

Jacobus Trijsburg (gepensioneerd directeur van Gelders Erfgoed) heeft zich op deze uitdaging gestort, wat hem naast veel informatie nog meer vragen over deze muurschildering heeft opgeleverd en uiteindelijk ook een hypothese.


Spreker: Jac. Trijsburg

Zaal open vanaf 19:30 uur.

Bijwoning is voor leden van de HVZ gratis.Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.