Lezing Zutphense en Warnsveldse mannen in dienst tijdens de Franse tijd 1795-1814.

Soldaten op de Zaadmarkt Jo Spierjpg
Soldaten op de Zaadmarkt Jo Spier

De periode van 1787 tot en met 1814 kenmerkt zich in Europa door grote onrust en vele oorlogen.

In Nederland was er een voortdurende spanning tussen Orangisten en patriotten die door een Pruisisch interventieleger in 1787 tijdelijk in het voordeel van de Orangisten werd beslist.
Vanaf 1794 belaagde het Franse leger de Zuidelijke landgrenzen. De besturen van stadhouder Willem V, de Bataafse Republiek, koning Lodewijk Napoleon, keizer Napoleon Bonaparte en koning Willem I volgden elkaar op.

Steeds meer werd vanuit Parijs bepaald in hoeverre de bevolking een bijdrage moesten leveren aan het leger. Onder de stadhouder, tijdens de Bataafse Republiek en het koninkrijk Holland konden mannen nog op vrijwillige basis in dienst. Vanaf 1811 voerde Napoleon de dienstplicht in en moesten veel Zutphense en Warnsveldse mannen onontkoombaar in dienst van het Franse leger. Koning Willem I nam de dienstplicht over voor zover zijn leger niet voldoende in vrijwilligers kon voorzien.

Lees meer

Tijdschrift Zutphen: Bijna weggegooid

2018 3Liefdadigheid is goed, maar je moet er wel wat van kunnen merken, moeten een paar Warnsveldse dames van goede stand gedacht hebben. Ze richtten een ‘bewaarschool’ op, niet voor henzelf, maar ‘voor onze boerenkindertjes’. Dat was in 1857. Een schooltje met een bestuur en notulen. Bijna waren die notulen oud papier geworden, maar nu dienen ze om ons een inkijkje in het reilen en zeilen van de bewaarschool in Warnsveld.

Daarnaast haakt het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen in op de lopende tentoonstelling over Copernicus en richt het de schijnwerper op een beroemde Zutphenees: de componist Jan Brandts Buys. Van 21 t/m 23 september wordt diens 150e verjaardag in Zutphen gevierd met een muziekfestival. Verder blijkt de beruchte/befaamde spion George Blake in Warnsveld en Zutphen sporen te hebben achtergelaten.

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Klik hier voor de inhoud.

Open Monumentendag 2018

De Open Monumentendagen 2018 zijn op zaterdag 8 september van 10.00 - 17.00 uur en op zondag 9 september van 11.00 - 17.00 uur.

Zoals elk jaar is de HVZ betrokken bij de organisatie van dit weekend, dit jaar met onze bestuursleden Ineke Hissink-Kapper en Eric van Schie. Er is weer een mooi programma samengesteld rond het landelijke thema ‘In Europa’. Dit thema past uitstekend bij Zutphen, gezien de vele handelsbetrekkingen die onze stad gehad heeft binnen Europa. Veel monumenten zullen weer te bezichtigen zijn of speciale attracties aanbieden. 

Op de website www.openmonumentendagzutphen.nl kunt u alle informatie vinden over het programma.

Uitvalsbasis voor alle activiteiten is ook dit jaar weer de Burgerzaal. Daar hebben wij weer een stand waarin we de bezoekers informatie verstekken over wat wij als vereniging allemaal te bieden hebben.

Ook de Werkgroep Bouwhistorie van de HVZ zal rondleidingen verzorgen. Op zondag 10 september nemen leden van de werkgroep u mee naar een aantal panden.

Let op: De rondleidingen starten vanaf het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17

Zondag van 11.30-12.45: ronde 1 (keuze van 2 uit 6 panden)
Zondag van 13.30-14.45: ronde 2 (keuze van 2 uit 6 panden)

Voor de bemensing van de stand zoeken we nog hulp van een aantal leden. Heeft u zaterdag 8 of zondag 9 september tijd om ons hierbij te helpen neemt u dan contact op met het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwilligers gevraagd voor de open monumentenstad Zutphen

Het prachtige erfgoed van Zutphen willen we met zoveel mogelijk mensen delen. Komt u ons helpen?

In Zutphen zijn er veel verhalen te vertellen over prachtige panden. We vinden dat bezoekers van onze stad veel te vaak voor dichte deuren staan en onze schatten te verborgen blijven. Zou u niet ook monumentenverteller willen worden? Met uw hulp kunnen de schatkamers van Zutphen geopend worden!

Het Gilde Zutphen zoekt enthousiaste mensen die trots zijn op de stad en hierover graag vertellen. Bent u ook zo gek op de stad en haar monumenten? En wilt u zich graag inzetten om anderen hier ook van te laten genieten? Sluit u zich dan bij ons aan! Denk bijvoorbeeld aan de Burgerzaal in de Lange Hofstraat. Zou u gastheer of vrouw willen zijn om deze zaal open te stellen? Wil u monumentenverteller worden over de rijke historie van dit gebouw en haar bijzonderheden? Vindt u het leuk om veel over de stad en dit gebouw te leren? Dan kunt u helpen om de zaal open te stellen!

Lees meer

Regionaal Archief zoekt testers!

Het regionaal archief werkt aan een nieuwe site om het erfgoed van Zutphen en omgeving te ontsluiten. Op deze site vind je niet alleen informatie over het archief, maar ook bouwhistorische informatie over gebouwen, rapporten van archeologische opgravingen en museumstukken.

Omdat het erg belangrijk is dat deze nieuwe site duidelijk en gebruikersvriendelijk is zoekt het regionaal archief testers. 

Lees hier hoe je tester kunt worden!

Tijdschrift Zutphen: Voetbalhistorie

0218 2Voetballers van nu op de omslag van een historisch tijdschrift. Ja, dat kan, want ook voetballen heeft geschiedenis. AZC bestaat 100 jaar en dat willen ze weten ook. Freddy Burgers schreef er een boeiend verhaal over in het juist verschenen nummer van Zutphen.
Een ander verhaal gaat over een verdwenen kabouter, een borrelglas in een zespuntige ster en een kapotte ruit.
Alsof dat niet genoeg stof om te lezen is, ook nog een verhaal over een katholieke familie in gereformeerd Zutphen.
Allemaal historie.

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Klik hier voor de inhoud
Agenda en jaarstukken ALV 2018

De agenda en de jaarstukken zijn vele jaren aan alle leden per post toegestuurd. Dat was erg gemakkelijk voor u maar het werd langzamerhand een zeer prijzige service.

Zo vergde het aanmaken van de jaarverslag voor alle leden een bedrag van €250,-- en de verzending per post een bedrag van € 644,--. Het bedrag voor de verzending per post zal in 2018 hoger uitkomen vanwege verhoging van de tarieven. Mede daarom heeft het bestuur zich beraden op manieren om op deze uitgave van meer dan €900 op een verantwoorde manier te besparen. 

De jaarstukken en agenda van de ALV zijn hier te downloaden: 
Jaarstukken jaarvergadering 2018 - v09B

De Algemene Ledenvergadering wordt op 14 maart gehouden in het IJsselpaviljoen.
Aanvang 20.00 uur