Lezing over het waterbeheer van rivier de Berkel

Meader Berkel

Door huidige hoge waterstanden is het belang van een goede waterhuishouding momenteel bijzonder zichtbaar en actueel. De Historische Vereniging Zutphen past haar eerste lezing in het nieuwe jaar graag hierop aan.

Woensdag 17 januari neemt de heer Jaco van Langen van Waterschap Rijn en IJssel de aanwezigen graag mee in een reis door de tijd met als onderwerp het waterbeheer van rivier de Berkel.

Hoe zag de Berkel er uit in de Romeinse tijd en wat is vervolgens de invloed van de mens geweest? Via de periode van de watermolens en Berkelzompen komt men bij de grote Berkelverbeteringen van de vorige eeuw. Nu in de 21ste eeuw lijken de Berkelprojecten (bijvoorbeeld hermeandering) er ineens heel anders uit te zien.

De lezing is in het IJsselpaviljoen, aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). HVZ-leden gratis, niet-leden 2,50 euro.

Tijdschrift Zutphen: Hoe Zutphen en Kampen in elkaars viswater raakten

2017 4Zo'n kleine 800 jaar geleden was er ruzie, maar niet direct tussen beide steden. Op een ingewikkelde manier waren een klooster uit de Eifel, het kapittel van Zutphen en de bisschop van Utrecht betrokken bij een ruzie over visrechten bij Kampen. Toen viel ook voor het eerst de naam Kampen. Wie het naadje van de kous wil weten, moet beslist het laatste nummer van Zutphen lezen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen (HVZ). Voor € 5,50 is het voor niet-leden verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief.

Er staat veel meer in. Over de Zutphense wijnhandelaar Hendrick Schull die rond 1540 een kleurrijk persoon moet zijn geweest, maar ook over de impact van die Wereldoorlog waarin Nederland neutraal bleef, toegespitst op Zutphen. En natuurlijk de minibiografietjes, deze keer van Jacob van Geelkercken en Lambertus Doedes. En even natuurlijk de rubrieken Signaleringen en Zutphen 50 jaar geleden. Toen was er iets met de spits van de Drogenap, weet u nog?.

Voor wie dat lezen en weten wil, is al die informatie beschikbaar. Leden van de Historische Vereniging krijgen het thuis bezorgd.

Klik hier voor de inhoud.

Nieuwe verdiepingsmodules

Voor komende maanden zijn er nog drie verdiepingsmodules die gaan starten.

Twee van de drie zijn nieuw in ons programma:

november 2017
VOL Het ontstaan van het dorp Warnsveld   't Warnshuus          woensdag, 22 november 2017
VOL Bouwstijlen in Zutphen                        Regionaal Archief   woensdag, 29 november 2017

december 2017
VOL Zutphense Iconen                               Musea Zutphen      woensdag, 06 december 2017

De kosten bedragen per avond € 17,50 per persoon. Met uitzondering van module bouwkunde. De kosten bedragen hiervoor, één avond en excursie, € 25,00 per persoon. Een hand-out van de modules wordt digitaal beschikbaar gesteld. In de pauze wordt, afhankelijk van de mogelijkheden, een kopje koffie/thee aangeboden.

De cursus wordt in de vorm van een hoorcollege gegeven. Maximaal 15 tot 18 personen en met een minimum van tien personen.